Krst knihy počas Víno pod hviezdami 2018 Martin Paprčka Pezinsko a Senecko z neba

Na Víno pod hviezdami 2018 budeme krstiť knižku!

Sme radi, že súčasťou otvorenia podujatia Víno pod hviezdami bude aj krst knížky, ktorá mapuje krásy tohto regiónu 🙂

Kniha Martin Paprčka: Pezinsko a Senecko z neba

Regióny vody, vína a úrodných polí. Úpätia a svahy Malých Karpát voňajúce viničom. Slnečné jazerá a ich takmer prímorská atmosféra. Okolie Pezinka aj Senca, ako i mestá samotné, sú zhmotnením moderného života, v ktorom sa prelína dynamika napredujúceho sveta s pokojom hodnotných tradícií.

Pezinsko a Senecko sa stali najmladšími členmi rodiny regiónov Slovenska z neba. Vďaka tomu sa už môže každý z nás z blízka pozrieť zhora pláže okolo modrozelených jazier. Môžeme sa nechať uchvátiť geometrickými kúzlami vinohradníckych línií. Môžeme sa vžiť do pocitov pilota, krúžiaceho nad hradom Červený Kameň.

Kniha leteckých fotografií pezinského a seneckého kraja je plná nepoznaných pohľadov na miesta a veci, ktoré dávno poznáme. Pohľadov, ktoré sa nerodili vždy ľahko. Ako hovorí autor Milan Paprčka „Pezinok a Senec sú vstupnými bodmi do riadenej oblasti Letiska M. R. Štefánika. Z pohľadu pilota sú to frekventovanejšie miesta ako centrum Bratislavy. Lietať a fotografovať v okolí týchto miest znamenalo neustálu komunikáciu s riadiacou vežou a občasné uhýbanie sa malým aj veľkým lietadlám, vzlietajúcim či pristávajúcim v Bratislave.“

Napriek tomu – alebo možno práve vďaka tomu – že to nie vždy bolo jednoduché, podarilo sa mu urobiť zábery, ktoré sa jednoducho oplatí vidieť. Či už sú to Senecké jazerá, ktoré vyzerajú ako zátoka na Tahiti, alebo obrázky farebnej jesene v malokarpatských vinohradoch. Všetky našli svoje miesto v knihe Pezinsko a Senecko z neba.

Niečo viac o autorovi knihy Pezinsko a Senecko z neba

Milan Paprčka je pilot, fotograf, cestovateľ a neúnavný propagátor cestovného ruchu na Slovensku. V mladosti sa bál výšok, ale svoj strach sa rozhodol prekonať a stal sa najskôr leteckým fotografom a neskôr aj pilotom. Vo svojom lietadle strávil nad Slovenskom stovky hodín, urobil tisíce záberov a jeho knihy dnes predstavujú najucelenejšiu zbierku leteckých fotografií našej krajiny. Okrem tvorby kníh je aj zakladateľom najväčšieho európskeho vydavateľstva ručne maľovaných máp a najnovšie aj pokračovateľom tradície výroby legendárnych turistických máp VKÚ Harmanec.

zdroj: Martin Paprčka, Pezinsko a Senecko z neba