Chateau Modra, Vino NITRA

Vinárske portfólio rodiny Šebovcov sa skladá z troch renomovaných značiek – Víno Nitra, Chateau Modra a Sekt Pálffy.

Každá z nich má svoju vlastnú históriu, filozofiu a identitu. Ich odlišnosť najlepšie vystihujú jednotlivé kolekcie vín. Spája ich pôvod hrozna, pochádzajúceho z vlastných viníc, pestovaných v troch vinohradníckych oblastiach Slovenska.

Vinohradník a pokračovateľ rodinnej tradície, Eduard Šebo, začínal po roku 1990 ako samostatne hospodáriaci roľník na výmere 3,5 hektára. Zameriava sa na dopestovanie kvalitného hrozna v ôsmich lokalitách s charakteristickým miestnym terroir, čo dodáva našim vínam želanú pestrosť.

Na Víne pod hviezdami predstavia 2 zo značiek Víno Nitra a Chateau Modra.

Chateau Modra

Vína Chateau Modra sú výsledkom viac než 400 ročnej tradície pestovania viniča a výroby vína, ktorú v kráľovskom meste Modra uchováva rodina Šebovcov. Korene tejto tradície siahajú až k Lukášovi Šebovi (nar. 1592), ktorý v modranskom chotári vlastnil v 17. storočí viac než polhektára vinohradu. Od neho sa odvíja línia vinohradníkov rodiny až do súčasnosti, ktorú reprezentuje už jedenásta generácia Šebovcov.

Kvalitu vín potvrdzujú stovky domácich, ako aj zahraničných ocenení, ktoré si značka každoročne prináša z prestížnych vinárskych podujatí. V roku 2011 získalo Chateau Modra prestížny titul Vinárstvo roka podľa časopisu Vinotéka, zatiaľ čo v roku 2016 obdržalo titul Champion du Monde za svoje ružové víno. Vína Chateau Modra môžete tiež v zahraničí nájsť právom vo viacerých michelinských reštauráciách.

Jednotiacim princípom Chateau Modra je dôraz na kvalitu dopestovaného hrozna. Miestny terroir vtláča každému vínu svoju osobitú pečať, ktorú sa pivniční majstri snažia v čo najväčšej miere zachovať. Kontrola výrobného procesu od vinohradu až po finalizáciu dáva preto vzniknúť vínam s charakteristickým odrodovým profilom. Okrem tradičných odrôd nájdete pod touto značkou aj exkluzívne slovenské novošľachtence.

Víno Nitra

Tradícia pestovania viniča v Nitre siaha až do čias Veľkej Moravy, kedy na úpätí Zoboru založili benediktínski mnísi kláštor sv. Hypolita. Spolu skláštorom vysadili k omšovým účelom aj prvé nitrianske vinohrady. Aj vďaka nim mohol v 12. storočí vo svojom cestopise arabský cestovateľ al-Idrísí konštatovať, že Nitra je“prekvitajúce mesto, bohaté na vinohrady“.

Moderná výroba Nitrianskych vín vznikla v priestoroch starých pivníc pod Zoborom v 50. rokoch minulého storočia. V roku 1976 sa k týmto pivniciam pridružila aj vinárska prevádzka Lužianky, vďaka čomu sa nitrianske vína tešili obľube v celom Československu.

V súčasnosti sa pod značkou Víno Nitra vyrába široké portfólio produktov s dôrazom na dostupnú kvalitu najmä v segmente akostných vín. Surovina k ich výrobe sa z veľkej časti rodí práve v Nitrianskej vinohradníckej oblasti, kde v dvoch lokalitách (Malanta, Krškany) pestujeme v zelenom režime šetrným spôsobom hrozno s cieľom vyrobiť ľahké, ovocné a svieže vína.